Ediția a VII-a Báthory Fest va începe vineri, 23 septembrie în Șimleu Silvaniei. Se împlinesc 489 de ani de la nașterea Regelui S. Báthory în castelul din cetatea Șimleu și 30 de ani de la înființarea Fundației Báthory. Se anunță un eveniment marcant, într-o nouă abordare și cu un nou concept. Báthory Fest este singurul festival medieval de reconstituire istorică inițiat în urmă cu 6 ani, de către Primăria orașului Șimleu Silvaniei, cu sprijinul Ministerului Apărării din Polonia, a diverselor asociații de reconstituire istorică, fundații și a altor entități publice sau private.

Fiecare an reprezintă o provocare, programul de la această ediție fiind unul inedit și polivalent, care cuprinde toate sferele de interes: expoziții, reconstituiri ale luptelor, conferințe științifice, proiecții de filme, activități pentru copii și adulți, concerte, vernisaje de pictură, teatru, întâlniri și schimburi reciproce de idei cu reprezentanții orașelor înfrățite, toate presărate cu multe alte surprize.

Programul este structurat în două părți, care împreună, formează un tot unitar. Primăria și Consiliul Local din Șimleu Silvaniei alături de parteneri și Fundația Báhory vă propun 3 zile de activități interactive, diversificate și practice.

Din programul festivalului se pot remarca următoarele noutăți:

  • Prelegere Prof.Univ.Dr. Daniel David – rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • Proiecție de filme TIFF, propuse de Tudor Giurgiu, director al Festivalului Internațional de Film Transilvania;
  • Expoziție de artefacte medievale ale familiei Báthory, ramura de Pericei – prezentare Dr. Dan Băcueț – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău;
  • Aniversare – 30 de ani de la înființarea Fundației Báthory;
  • Concert IRIS CRISTI MINCULESCU;
  • Teatru stradal.

Ștefan Báthory s-a născut în castelul familiei din cetatea fortificată situată în Șimleu Silvaniei la 27 septembrie 1533. A fost botezat în biserica romano-catolică, construită cu un an mai devreme ce către părinții săi. A studiat la Universitatea din Padova și a ajuns Principe al Transilvaniei în 1571. În anul 1576 Ștefan Báthory devine rege al Poloniei și al Marelui Ducat al Lituaniei prin căsătoria sa cu Anna Jagiello. A murit la vârsta de 53 de ani, în 1586, fiind unul dintre cei mai reprezentativi conducători ai Poloniei.

De numele său sunt legate o serie de reforme:

  • în 1578 a ridicat Colegiul Iezuit din Vilnius la rangul de Academia din Vilnius, prima universitate din Lituania
  • în 1581 a înființat prima universitate din Cluj, care a devenit ulterior Universitatea Babeș-Bolyai
  • a reformat sistemul monetar și a bătut noi monede regale
  • a favorizat reforma catolică și a promovat educația

Orașul Șimleu Silvaniei va îmbrăca încă o dată straiele bravilor apărători ai Cetății de la poalele Măgurii. Ambasadele și-au desemnat reprezentanții, orașele înfrățite își vor trimite delegații, trupele sunt pregătite…

⇒ Să înceapă Báthory Fest 2022 ⇐

PROGRAM

Să înceapă Báthory Fest 2022